Tremelo aanleren

De tremelo is een moeilijke techniek die veel tijd in beslag neemt om goed onder controle te krijgen. Velen willen de techniek veel te snel kunnen en krijgen daardoor een onregelmatige tremelo. Het is belangrijk dat je bij het aanleren van de tremelo zeer traag en bewust studeert en tegelijkertijd ook goed luistert naar je toon. Hieronder volgt een methodiek hoe je de tremelo kan aanleren en natuurlijk ook kan onderhouden of goed krijgen.

Enkele mooie tremelostukken:

Recuerdos de la Alhambra - Francesco Tarrega
Una Limosna por el Amor de Dios (Gran Tremelo) - Agustin Barrios
Un Sueno de la floresta - Agustin Barrios
Campanas del Alba - Eduardo Sainz de la Maza


De tremelo is een vaak gebruikt item in de flamenco, hier bestaat de tremelo uit 5 aanslagen. De tremelo waar ik het over zal hebben noem ik de klassieke tremelo, diegene die in bovenstaande stukken gebruikt wordt. De aanslag gaat als volgt: p, a, m, i (duim, ringvinger, middelvinger, wijsvinger) en deze herhaalt zich dan steeds op een behoorlijk snel tempo. De duim raakt een bas, de drie andere vingers, herhalen dezelfde snaar. Deze herhaling vormt meestal de melodie.


Oefening 1:

Speel onderstaand stuk heel traag en wees bewust van de volgorde p, i, m, a. Gebruik metronoom, en zet in het begin maar een tel op elke zestiende. Zorg dat je perfect op elke tik van de metronoom je aanslag doet, zo leer je heel regelmatig spelen. Als dit lukt zet je de metronoom op achtstes, daarna op kwartnoten. Normaal wisselt de duim in een tremelo vaak van snaar, dit zijn zorgen voor later. Herhaal elke herhaling 4 keer. Doe dit tot minstens 140 per kwartnoot.

Tremelo oefening 1


Oefening 2:

Doe elke maat van vorige oefening op onderstaande manier. Let wel op dat je voortdurend p, a, m, i speelt.

Tremelo oefening 2


Oefening 3:

Doe elke maat van oefening 1 op volgende manier. Leg de accenten, zo leer je elke vinger krachtig genoeg spelen.

Tremelo oefening 3


Oefening 4:

Volgende oefening komt van Jesus Silva (1914-1996). Door de tremelo volledig op 1 snaar te spelen, kan je de kwaliteit van de noten heel duidelijk horen en ritmische imperfecties controleren. Dit moet eerst heel traag geoefend worden.

Tremelo oefening 4


Oefening 5:

Deze oefening komt uit de school van Tarrega, deze zorgt ervoor dat je met zekerheid van snaar naar snaar kunt springen.

Tremelo oefening 5


Je zou deze oefeningen dagelijks minstens een halfuur moeten doen. Aangeraden is om het veel meer te oefenen. Maar oefen nooit zonder metronoom. Lees ook mijn methodiek van studeren met metronoom om een tempo te leren opdrijven. Deze moet je ook bij het studeren van de tremelo toepassen. De tremelo is een moeilijke techniek, laat de moed nooit zakken, blijven oefenen en hij loopt uiteindelijk vanzelf.

Succes!


Klik hier om deze informatie in een word-document te downloaden.