Schroefrichting bepalen

Onderstaande oefeningen kan je gewoon tijdens de opwarming geven, je noteert telkens de schroefrichting. De oefeningen zijn heel simpel, let er wel op dat ze natuurlijk gebeuren. Het is daarom het beste dat je de gymnasten niet inlicht over het doel van deze oefeningen, laat hen dit maar zien als een gewone opwarming.

  1. Spelvorm: Dit is een individuele oefening, aangeraden in het begin van de les, omdat de gymnasten hier zullen afkoelen, waardoor de opwarming niet veel nut meer heeft gehad. De gymnast staat met zijn gezicht naar de muur, jij staat 2 à 3 meter achter de gymnast met een leeg flesje of iets anders lichts in de hand. Als jij 'ja' roept, gooi je het flesje naar het hoofd van de gymnast, de gymnast moet zich zo snel mogelijk omdraaien en het flesje vangen.

  2. Algemene opwarming: verdeel de groep in 2 rijen achter een lijn. De eerste gaat in ruglig liggen met zijn hoofd op de lijn. Bij het signaal dat jij geeft is het de bedoeling dat ze zich omdraaien en spurten naar de andere kant van de zaal, of een andere lijn, en dan weer terug. Ondertussen zijn de volgende twee al gaan liggen, als de voorganger aankomt, vertrekken zij. Schrijf telkens de richting op waar de gymnast naar draait bij het omdraaien van ruglig.

  3. Specifieke opwarming: laat de gymnasten over de lange mat / tumblingbaan / carré /... om de 3 passen een hele draai doen. Geen halve draai, daar slagen ze in beide richtingen in.

  4. Specifieke opwarming: Radslag over de lange mat / tumblingbaan / carré / ...

  5. Specifieke opwarming: rol voorwaarts - rol voorwaarts - hele draai - hele draai. Let op dat bij de hele draai, de armen gestrekt naast het lichaam zijn, dit om de schroefbeweging zelf al voor te bereiden.

  6. Specifieke opwarming: Rol achterwaarts - anderhalve draai - rol voorwaarts - anderhalve draai. Let op dat bij de hele draai, de armen gestrekt naast het lichaam zijn, dit om de schroefbeweging zelf al voor te bereiden.

  7. Specifieke opwarming: Indien de gymnast een goede handstand onder controle heeft, kan je de gymnast hele draaien laten uitvoeren. (eventueel kan je hierbij ook helpen).
Bij mezelf zijn de resultaten niet altijd naar dezelfde schroefrichting. Ik raad aan om de resultaten van de oefeningen te volgen waarbij een hele draai (of meer) in voorkomt, omdat de foute schroefrichting van de gymnast ook onnatuurlijk zal aanvoelen.


  Naam 1 2 3 4 5 6 7 Resulaat
1 Steven Huynen L L R R R R R Rechts
2                  
3                  
4                  
5                  
6                  
7                  
8                  
9                  
10                  


Klik hier om deze informatie in een word-document te downloaden.