Studeren met metronoom

De metronoom is een geweldig hulpmiddel om een stuk of moeilijke passages goed onder de knie te krijgen. Toch is het voor velen niet zo evident om op een goede manier te studeren met metronoom. Een goede methode is belangrijk om het studeren met metronoom zo efficiŽnt mogelijk te maken. Daarom schrijf ik hier een methodiek neer die je kan helpen om voor jezelf een goede manier van studeren te creŽren.

 1. Allereerst is het belangrijk dat je traag studeert. Elk stuk dat je voor het eerst speelt, moet je traag spelen. Als je snel gaat spelen, zonder bewust te zijn van je vingerzetting, ga je fouten instuderen, die je moeilijk gaat afleren.
  Daarom moet je eerst traag je noten lezen en becijferen, zowel je linkerhand als je rechterhand. Wees bewust waar je mee bezig bent, eerst conditioneren (traag dus) en dan pas versnellen.
  ==> Vingers becijferen

 2. Nadat je zeker bent van je vingerzetting, gebruik je een metronoom. Als je geen metronoom hebt, geen probleem, op het internet is een heel goede te vinden: http://www.metronomeonline.com. Zet de metronoom heel traag en speel dan bewust kleine stukken (1 of 2 maten, of 1 zin, of 1 systeem, afhankelijk van stuk en moeilijke passages).
  ==> Kleine passages conditioneren

 3. Als een klein stukje traag lukt, kan je de metronoom iets sneller zetten. Ik werk meestal met 4 BPM dat ik de metronoom sneller zet. Als dit dan 5 keer achter elkaar lukt en ik voel me er ook zeker in, zet ik de metronoom nog 4 BPM sneller. Zo ga ik door tot ik het iets sneller kan spelen dan ik van plan ben in mijn uiteindelijke uitvoering.
  ==> Het geconditioneerde geleidelijk aan versnellen

 4. Indien de stukjes nogal kort zijn, maak je ze langer, maar pas stappen 2 en 3 hier ook op toe. Je zal zien dat dit vlot vooruit gaat.
  ==> Van geconditioneerde delen een groter geheel maken

 5. Om moeilijke en/of snelle passages te studeren is het ook aangeraden om gebruik te maken van verschillende ritmes. Hierdoor ga je veel zuiverder en sneller kunnen spelen. Maak ook hierbij gebruik van stappen 2 en 3.
  Je kan gebruik maken van volgende ritmes:
  A) B) C) D) E)
  ==> Het geconditioneerde beter onder de knie krijgen

Als je deze methode toepast en volhoudt, zal je zien dat je effectief gestudeerd hebt. De methodiek neemt wel veel tijd in beslag. Maar gitaar leren spelen doe je heel je leven. Voor een stuk muziek van 30 seconden, moet je soms wel meer dan 30 uren studeren. Succes!


Klik hier om deze informatie in een word-document te downloaden.